Izdelava spletnih trgovin

Med raznimi spletnimi storitvami po zahtevnosti verjetno izdelava trgovin kar nekoliko izstopa. Gre namreč za zelo pomembno delo, ki ima velike dolgoročne posledice, poleg tega so naročniki pogosto zelo zahtevni. Ni nujno, da gre za posebej kompleksno spletišče, v vsakem primeru bo treba zagotoviti brezhibno delovanje in dobro uporabniško izkušnjo, kar ni enostavno. Spletna stran mora biti učinkovita in brezhibna, tudi če ima le majhno število izdelkov in ne pričakuje veliko obiska.

Spletna trgovina ima nekatere ključne funkcionalnosti, s katerimi bo veliko dela. Običajno omogoča registracijo uporabniških profilov, kar je že takoj velika ovira pri izdelavi – treba je namreč izdelati sistem, ki bo omogočal varno in učinkovito registracijo in prijavo uporabnikov, s tem pa se pojavi tudi potreba po dodatnih funkcionalnostih, na primer seznamu želja, košarici za nakupovanje, prilagojenih predlogih za nakup … Cel nakupni postopek je treba dobro prilagoditi, nekatere spletne rešitve so prilagojene prav temu, da zagotovijo kar najboljšo izkušnjo kupcev v tem procesu. Ne pozabimo na pridobivanje in shranjevanje osebnih podatkov v tej fazi, prav tako bo kasneje nekaj dela s trženjem, pri katerem moramo upoštevati zahtevana soglasja. Z ozirom na to je izdelava spletnih trgovin jasno zelo zahtevna, tudi če gre za osnovne funkcionalnosti. 

Poleg tega zahteva izdelava spletnih trgovin tudi premišljeno načrtovanje in izvedbo procesiranja plačil, kar se uvršča med najbolj zahtevne spletne rešitve. Vsakršno ravnanje z denarjem je namreč zelo delikatno in ne vključuje le tehničnih rešitev, temveč tudi druge prilagoditve. Spet gre za pridobivanje občutljivih osebnih in bančnih podatkov, poleg tega je treba vključiti procesorje plačil, ki so lahko dragi in nerodni za vključitev v nakupni proces v spletni trgovini. Tovrstne spletne rešitve so razumljivo drage in zapletene, nudijo jih le večje spletne agencije. 

Na videz je lahko spletna trgovina preprosta, a v ozadju je gotovo zelo kompleksna.

You may also like...